Terugblik op een fantastisch jeugdkamp!

De voorbereidingen voor het jeugdkamp zijn al geruime tijd geleden begonnen. Onze jeugdcommissie heeft een eerste opzet gemaakt en met een stemming onder alle jeugdbegeleiders werd het thema voor het kamp van dit jaar democratisch gekozen: Harry Potter.

Tijdens de voorbereidingen worden er diverse taken verdeeld onder de begeleiders. Zo is er een knutselploeg, zijn er begeleiders die spellen regelen en bedenken, is er een keukenstaf die inkopen

moet doen en is er natuurlijk de jeugdcommissie die het verhaal van het weekend schrijft en alles moet bundelen in het uiteindelijke heiligdom: Het Kampboek. Met nog een laatste generale in de kantine van de sporthal een weekje voor het kamp worden de puntjes op de 1 gezet. En dan is het zover: Alles komt samen op 31 mei en 1 en 2 juni 2024. Nog voordat de kinderen bij de sporthal verzamelen is een deel van de begeleiders al druk bezig met de aankleding op de kamplocatie in Elsendorp. Dan snel naar huis om op tijd bij het vertrek te zijn. Het enthousiasme van de kinderen geeft energie aan de begeleiders. Maar er is ook een gezonde dosis spanning: Zal alles goed gaan? Hoe ontwikkelt het weer zich? Vinden de kinderen het thema wel leuk? Hebben we aan alles gedacht? Terwijl Hagrid (Stan) de kinderen in stijl ontvangt en ze op het juiste spoor zet richting Zweinstein laten we de ouders achter ons en begint het avontuur. Eenmaal aangekomen op kampeerboerderij De Kastanjes in Elsendorp (dit weekend omgedoopt tot Zweinstein) voelt alles snel als een warme deken. Zeker voor de begeleiders die al vaker mee zijn gegaan. Ook de nieuwelingen voelen zich snel thuis en door de goede voorbereidingen loopt alles op rolletjes. Nadat iedereen gesetteld is en de eerste activiteiten zijn geweest hoeft niemand meer na te denken over de vragen die eerder zijn gesteld. Het gaat zoals verwacht. Er zijn kinderen van verschillende leeftijden en sommigen daarvan kennen elkaar niet of nauwelijks. Ze trainen immers in verschillende groepen en uren. Dat verandert snel door de indeling van de groepen. Wat mij betreft één van de sterkste punten van ons jeugdkamp. Niet alleen leren de kinderen elkaar zo goed kennen. Ook op de lange termijn (binnen de club) heeft dat zijn uitwerking. Zo zoeken ze elkaar op trainingen, competitie en toernooien bijvoorbeeld nog sneller op. De kleinere kinderen ‘hangen’ aan de grotere kinderen. Op toekomstige kampen gaan die kleinere kinderen van nu die rol ook een keer vervullen. Velen kunnen daar niet op wachten.

Het weekend vliegt voorbij en als we als begeleiders dan aan een welverdiend drankje en frietje zitten (want zo evalueren we achteraf altijd) kunnen we niets anders zijn dan dik tevreden. Wij hebben gezelligheid, sportiviteit en saamhorigheid gezien. En we hopen dat de kinderen dit blijven meedragen tijdens de trainingen maar ook in hun verdere sociale leven.

Rest mij om Wendy nogmaals te bedanken voor haar tomeloze inzet voor de jeugd van BC Mixed. Zij neemt na vele jaren afscheid van de jeugdcommissie en stopt als jeugdtrainer. Ook zij heeft onze kernwaarden altijd uitgedragen. En daar zijn we bijzonder trots op.

Ton

Meer weten over ons jeugdkamp? Lees snel alle leuke stukjes in ons clubblad of bekijk de foto’s in het fotoalbum op de website!