Beknopte geschiedenis van het badminton


Het oerspel Ti Jian Zi (Jianzi)

Wat precies de oorsprong is van het badminton is moeilijk te zeggen omdat verschillende variaties in diverse landen andere ontwikkelingen hebben doorgemaakt.
Waarschijnlijk werd er al 500 jaar voor Christus, dus 2500 jaar geleden in China een spel gespeeld genaamd Ti Jian Zi. En dat betekend letterlijk; schop (de) shuttle. Het doel van het spel was om een primitieve shuttle naar iemand anders te schoppen, en zo lang mogelijk in de lucht te houden. Men is het er niet over eens of dit spel de echte voorloper is van het huidige badminton. Wel is Ti Jian Zi het eerste spel waarbij bekend is dat een soort shuttle werd gebruikt.
Ti Jian Zi is waarschijnlijk een afgeleide van Cuju. Dit was een spel waarbij een bal met de voeten naar elkaar toegeschopt werd. Omdat bij Cuju een bal gebruikt werd, zie ik het niet als de oorsprong van ons badmintonspel. Wel zou Cuju als spelvorm gediend kunnen hebben voor Ti Jian Zi. Zowel Cuju als Ti Jian Zi, is een manier voor het ontwikkelen van snelle reflexen, van behendigheid en concentratie. Deze eigenschappen werden gebruikt in de militaire training en in de basisopleiding in China.

Tegen het begin van de jaartelling was een soort gelijk spel als Ti Jian Zi erg populair bij kinderen in Azië, maar ook in Griekenland en Engeland. Er was een variant ontstaan waarbij niet alleen met de voeten maar met de palm van de hand tegen een primitieve shuttle werd geslagen. Weer later was het spel ontwikkeld door gebruik te maken van een primitief racket (battledore) en een pluimbal (shuttlecock). Hierbij moest men gezamenlijk proberen de shuttle zo lang mogelijk in de lucht te houden door deze naar elkaar toe te spelen door er met een soort houten plank tegen aan te slaan. De battledore kent zijn oorsprong als leesplankje voor kinderen. Er kon een alfabet op staan, woorden of plaatjes. Aan deze leesplankjes zat een soort handvat waardoor het als een racket gebruikt kon worden. Omstreeks 1860 werd in India hetzelfde spel gespeeld door volwassenen.


Van poona naar badminton

De moderne versie van het badminton had haar wortels in India. Het spel werd in verschillende landen op diverse manieren en onder andere namen gespeeld en was vooral een kinderspel. De Engelsen deden in de 19eeuw dienst in. Daar maakten de militairen kennis met het spel en daar Poona heette (1860). Algemeen wordt aangenomen dat het spel genoemd is naar de stad Poona.

Het spel werd door de Engelse officieren rond 1870 meegebracht bij terugkomst in Engeland. Niet alleen de toevoeging van een net maakte het spel echt Engels, maar ook de regels van het spel.
In Engeland was de 8e hertog van Beaufort een vervend speler van poona. Hij hield vaak tuinfeesten op zijn landgoed in Gloucestershire, Badminton genaamd. Het spel poona werd daar vaak gespeeld en door de introductie van de Engelse variant een populair en onderhoudend tijdverdrijf onder de Britse elite. Niet alleen het spel maar ook het sociale contract was erg belangrijk. Het ging niet alleen om de puntjes, maar ook om de thee, broodjes en cake. Met name tot 1880 was het spel in Engeland meer populair als een sociaal buitenvermaak dan als een sport.


Badminton House

De hertog woonde in zijn landhuis, Badminton House genaamd, op het landgoed Badminton in graafschap Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland. Het spel was in die tijd een party-sport onder de Engelse elite. De gasten spraken al snel van ‘the Badminton game’ (het spel op het landgoed Badminton), en later werd het gewoon badminton genoemd. De overlevering verhaalt dat de hertog de dinerkamer van Badminton House gebruikte als speelruimte toen het op een keer begon te regenen toen hij aan het spelen was. De buitensport badminton werd een binnensport.
De dinerkamers in de Engelse landhuizen waren groot en konden vaak verkleind worden door houten vouwdeuren die de kamers in tweeën deelde. Daardoor had je aan de zijkanten van de kamer dan wel de opgevouwen deuren in de weg staan. Het speelveld voor het badminton had toen dus de vorm van een zandloper.


Tot slot

Het spel met de veren bal is in de loop van de eeuwen geëvalueerd tot een sport voor jong en oud en verspreid over de gehele wereld. In een soort van tijdlijn dat ik gemaakt heb, is mooi te zien hoe het spel zich ontwikkeld heeft.

De gezondheid bevorderende effecten van badminton zijn zonder twijfel groot. Maar het beste bewijs dat badminton tot een vergevorderde leeftijd gespeeld kan worden is in China te zien. Daar spelen opa’s en oma’s badminton en vliegen als herten over de baan. Badminton is een van de populairste sport op de wereld.